Probiotykoterapia

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich dawkach, są korzystne dla zdrowia. Bakterie probiotyczne konkurują z patogenami o miejsce w jelitach, dzięki czemu utrzymują prawidłowy skład całej mikrobioty. Sprzyja to utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności błon śluzowych i w konsekwencji wspomaga ogólną odporność organizmu.

Korzyści wynikające ze stosowania probiotyków.

Bakterie probiotyczne wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu gdyż :

  • ułatwiają proces trawienie,
  • pomagają rozkładać niewchłonięte resztki pokarmu,
  • zwiększają wchłanianie witamin i minerałów,
  • potrafią syntetyzować niektóre witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy,
  • hamują wzrost szkodliwych bakterii,
  • wpływają na pracę układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększając odporność na zakażenia,
  • pobudzają syntezę mediatorów stanu zapalnego tzw. interleukin i interferonu w surowicy krwi, co jest korzystne w niektórych chorobach immunologicznych,
  • podczas kuracji antybiotykowych chronią mikrobiotę jelitową,
  • poprawiają ukrwienie błony śluzowej jelit,
  • niektóre szczepy wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • obniżają poziom cholesterolu.

Probiotyki hamują wzrost, a nawet niszczą niekorzystne mikroorganizmy występujące w jelicie dzięki temu, że:

  • produkują substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze,
  • walczą z patogenną mikroflorą o substancje odżywcze, witaminy, czynniki wzrostu,
  • poprzez produkcję kwasu mlekowego obniżają odczyn pH jelit, co wpływa na bezpośrednie zwalczanie mikroorganizmów chorobotwórczych i potencjalnie chorobotwórczych.

Jak wybrać dobry probiotyk?

Probiotyk, aby wywierał korzystny wpływ na nasz organizm musi wykazywać następujące cechy:

  • Działanie probiotyku zależy od jego typu (szczepu) i od jego ilości w dawce (1-40 miliardów).
  • Aby wywrzeć korzystny wpływ na przyjmującą je osobę, probiotyki muszą mieć zdolność oparcia się warunkom napotykanym w trakcie pasażu przez układ pokarmowy (kwasowość żołądka, enzymy trzustkowe, żółć) i dotrzeć do jelita cienkiego i okrężnicy w żywotnej formie i w jak największej liczbie.
  • Aby móc się rozmnażać w organizmie, probiotyk musi mieć zdolność adherencji do komórek nabłonka jelitowego. Ta adherencja jest przejściowa, probiotyki zostaną wyeliminowane w ciągu kilku dni. Musza być przyjmowane regularnie, aby ich dobroczynne działanie było trwałe.
  • Musi wytwarzać substancje, które hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.

Wiele preparatów reklamuje się mnogością różnych szczepów w jednej kapsułce. Tymczasem wbrew obiegowej opinii ilość szczepów nie przekłada się na jakość całego preparatu. Ważne jest jaki konkretnie szczep bakterii znajduje się w danym preparacie i w jakiej ilości.

Aby mieć pewność co do jakości preparatu probiotycznego należy zwracać uwagę na właściwą nomenklaturę szczepów probiotycznych. Szczep probiotyczny powinien być opisany  według następującego wzorca: rodzaj (np.Lactobacillus) gatunek (np.rhamnosus)  oraz oznaczenie literowo-cyfrowe (np.LA 801).

Czyli uwagę należy zwracać nie tylko na nazwę gatunkową, czyli  np. Lactobacillus rhamnosus, ale również na nazwę  szczepu –  LA 801, gdyż tylko określony szczep danego gatunku wykazuje udowodnione klinicznie właściwości probiozy.

Jednym z najlepszych dostępnych na rynku probiotyków, które przyciągęły naszą uwagę, są probiotyki linii Lactiniane firmy PiLeJe. PiLeJe to francuska firma oferująca wyłącznie produkty naturalnego pochodzenia w dawkach zgodnych z dobowym zapotrzebowaniem organizmu człowieka, charakteryzujące się optymalnym przyswajaniem z przewodu pokarmowego. Laboratorium PiLeJe w ciągu 20 lat przeprowadzono liczne testy, na podstawie których wyselekcjonowano szczepy(szczepy te są zdeponowane w Państwowej Kolekcji Upraw Mikroorganizmów w Instytucie Pasteura w Lille, we Francji) według określonych cech i potrzeb.

Probiotyki dostępne są tutaj

Jaki probiotyk wybrać przy danej dolegliowości?

Zdecydowanie nie powinniśmy  się kierowąc myśleniem, że najlepiej wybrać probiotyk zawierający bardzo dużą ilość różnych szczepów bakterii gdyż zazwyczaj są one wówczas w niedużych ilościach. Bardzo istotne jest aby probiotyk zawierał odpowiednie szczepy bakterii w odpowiednio wysokich ilościach gdyż dzięki temu uzyskamy zamierzony cel terapeutyczny

Antybiotykoterapia

Stosowanie antybiotykoterapii zawłaszacza tych długotwałych to najczęszcza przyczyna zaburzenia składu mikroflory. Bardzo istotne jest wspieranie się dobrym probiotykiem w trakcie stosowania antybiotyku by zapobiec zniszczeniu mikroflory, a w konsekwencji rozwoju grzybicy i zaburzeń jelitowych.

Szczepem bakterii probiotycznych szczególnie istotnym w ochronie przed szkodliwym działaniem antybiotyków na mikroflorę jelit jest  Lactobacillus rhamnosus.  Dla bakterii tych wykazano najwyższą skuteczność w zapobieganiu niepożądanym skutkom stosowania antybiotyków.

Szczep tej bakterii w  w ilości aż 12 miliardów na 1 kaspułkę znaleźć można w probiotyku Lactibiane ATB dostępnym tutaj

Kandydoza – Szczep bakterii najbardziej odpowiednie w przypadku kadydozy

Bardzo często w trakcie lub po długotrwalej antybiotykoterapii dochodzi do wyjałowienia mikroflory jelitowej i przerostu grzybów z rodzaju Candida co prowadzi do rozwoju kandydozy czyli grzybicy.

Udowodniono, że szczepy bakterii Lactobacillus helveticus mają właściwości hamujące namnażanie drożdżaków z rodzaju Candida oraz ich adhezję do nabłonka jelitowego, zmniejszają również wydzielanie śluzu przez komórki Candida, co czyni je mniej oporne. Bakterie probiotyczne dodatkowo wywierają korzystny wpływ na układ odpornościowy, wspierając mechanizmy obronne.

Niestety spośród wielu szczepów, które wykorzystywane są w produkcji probiotyków tylko niewielka liczba posiada udokumentowaną klinicznie aktywność biologiczną oraz właściwości fizykochemiczne pozwalające dotrzeć do miejsca docelowego.

Produkt zawierający szczepy bakterii Lactobacillus helveticus w ilości aż 10 miliardów na kapsułkę to Lactibiane Cnd 10M. Produkt dostępny tutaj

Probiotykoterpia dla dzieci

Wspieranie prawidłoweo profilu mikrobioty jelitowej u dzieci jest niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju odporności. Wiele czynników zarówno tych okołoporodowych, jak i stosowanie antybiotyków i leków przeciwzapalnych oraz niewłaściwa dieta uboga w bonnik a bogata w cukry i produkty przetworzone, przyczynia się do zakłócenia naturalnej mikrobioty jelitowej dziecka. Konsekwencją tego stają się problemy jelitowe, alergie i nietolerancje pokarmowe czy obniżona odporność i częste infekcje.  

Wysokiej jakości probiotykiem dedykowanym dzieciom jest Lactibiane dla dzieci. Zawieraja on przebadane szczepy probiotyczne w wysokiej koncentracji, pochodzące ze znanego na całym świecie Instytutu Pasteura we Francji. W swoim składzie zawiera aż 5 różnych szczepów probiotycznych (Bifidobacterium longum LA 101, Lactobacillus helveticus LA 102, Lactococcus lactis LA 103, Streptococcus thermophillus LA 104 oraz Lactobacillus rhamnosus LA 801) mających na celu kompleksową odbudowę mikrobiomu dzieci poniżej 5 roku życia. Szczepy tych bakterii stosowane są  u dzieci z problemem nawracających infekcji, jak również mogą być stosowane profilaktycznie celem wzmocnienia odporności w sezonie zwiększonej zachorowalności i jako ochrona przy antybiotykoterapii. Wykazują również korzystny wpływ u dzieci z problemami jelitowymi i alergiami pokarmowymi, a także u noworodków i niemowląt z problemem kolek, biegunek i innych „brzuszkowych” problemów. Co istotne jest też wolny od jakichkolwiek zbędnych dodatków czy barwników. Dzięki temu jest doskonale tolerowany także przez maluchy z problemami alergicznymi czy atopowymi.

Lactibiane dla dzieci dostępny jest tutaj

Wzmocnienie odporności

Probiotykiem bardzo dobrze oddziaływującym na układ odpornościowy jest  Lactibiane Immuno. Zawarte w nim szczepy Lactobacillus paracasei LA 802, Lactobacillus acidophilus LA 201 wykazują silne właściwości immunomodulujące. Preparat wzbogacony jest dodatkowo o witaminę C oraz D3, które również pozytywnie wpływają na układ odpornościowy . Obecne w nim szczepy probiotyczne wspomagają także funkcjonowanie bariery jelitowej. Lactibiane Immuno może być stosowany zarówno jako profilaktyka w okresach zwiększonej podatności na infekcje jak i wsparcie odporności u osób z problemem nawracających infekcji. Lactibiane Immuno może być z powodzeniem stosowany także u dzieci, które ukończyły 6 rok życia.

Lactibiane Immuno dostępny jest tutaj.

Stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego

Suplementacja preparatami probiotycznymi może w znacznym stopniu poprawiać jakość życia osób zmagających się z promlemem stanów zpalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego. W znamiennej liczbie przypadków zmniejsza ona dolegliwości bólowe, wzdęcia oraz częstotliwość biegunek. Probiotykiem pomagającym wzmocnić równowagę mikroflory jelit i poprawić komfort u osób ze skłonnością do stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego jest Lactibiane IKI. Preparat ten zawiera trzy wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego: Bifidobacterium lactis LA 304, Lactibacillus acidophilus LA 201 oraz Lactibacillus salivarius LA 302 w ilości aż 40 miliardów komórek. Rekomendowany do suplementacji w: zespole jelita drażliwego z towarzyszącymi biegunkami, stanach zapalnych śluzówki jelita, nieswoistych zapaleniach jelit, chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Lactibiane IKI dostępny jest tutaj

Ogólne wsparcie mikroflory jelit

Badania wykazały, że stosowanie prawidłowo dobranych probiotyków umożliwia hamowanie i łagodzenie stanu zapalnego, będącego istotą wielu chorób. Probiotyki wpływają korzystnie na profil cytokinowy, przywracają równowagę układu immunologicznego, a wyrównując stosunki bakteryjne hamują niepożądaną aktywność metaboliczną w jelitach.

Odpowiedniej kombinacji bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium wspomaga neutralizowanie wielu czynników prowadzących do powstania chronicznych schorzeń.

Probiotykiem zawierającym odpowiednio dobrane szczepy jest Lactibiane Wzorcowy dostępny tutaj

Lactibiane Wzorcowy zawiera szczepy bakterii probiotycznych: Bifidobacterium longum,  Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus w ilości 10 miliardów na 1 kaspułkę.

Lactibiane Wzorcowy dostępny jest tutaj

Nietolerancje pokarmowe.

Nietolerancje pokarmowe stają się problemem coraz większej grupy osób. Osoby mające problemy z nietolerancją pokarmową powinny stosować dietę eliminacyjną oraz popawić funkcjonowanie jelit poprzez odbudowę mikroflory oraz ich uszczelnienie by zapobiec przepuszczalności jelit.

Naukowcy zaobserwowali korzyści płynące ze stosowania szczepów probiotycznych w chorobach o podłożu alergicznym. Probiotyki poprzez eliminację dysbiozy i pozytywny wpływ na układ odpornościowy przewodu pokarmowego (zwiększona sekrecja IgA – eliminacja alergenów pokarmowych, zmniejszenie przepuszczalności śluzówki, zmniejszenie wtórnej alergizacji) łagodzą już istniejący stan zapalny. Dodatkowo wywierają działanie bezpośrednie poprzez transformację struktury antygenów i w konsekwencji zmniejszenia ich immunogenności.

Probiotykiem stosowanym przy nietolerancji pokarmowychy jest Lactibiane Tolerancja dostępny tutaj

Z kolei w celu regeneracji błony śluzowej jelit, poprawy ich funkcjonowania oraz zapobiegania nadmiernej przepuszczalności stosuje się L-glutaminę. L-glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Wykazano, że suplementacja zapobiega a nawet odwraca nadmierną przenikalność jelit (zespół nieszczelnych jelit).

Polecany produktem w tym zakresie jest Permealine dostępna tutaj