Prusznik amerykański (ang. Red root)

Pospolite nazwy:

Prusznik amerykański, Red Root, Ceanothus americanus, Czerwony korzeń

Część użytkowa: korzeń lub wewnętrzna kora korzenia

Wpływ na układ odpornościowy:

Prusznik amerykański jest ważnym ziołem, gdyż wspomaga usuwanie martwych komórek z układu chłonnego. W związku z odpowiedzią system odpornościowy w ostrej lub przewlekłej fazie choroby, leukocyty niszczą patogeny, które są następnie wprowadzane do limfy. Proces leczenia może ulec niekiedy bardzo znacznemu przyspieszeniu, jeżeli układ chłonny będzie w stanie szybko usuwać z organizmu martwe komórki patogenów. Zioło wykazuje szczególnie silne działanie, jeśli w jakiejkolwiek części układu chłonnego występują obrzęki, stany zapalne lub zakażenia. Dotyczy to opuchniętych węzłów chłonnych, migdałków, śledziony, wątroby oraz wyrostka robaczkowego. Prusznik amerykański zwiększa również produkcję limfocytów węzłach chłonnych, głównie limfocytów T.

Właściwości Prusznika amerykańskiego:

  • stymulator limfatyczny,
  • tonizer limfatyczny,
  • przeciwzapalne,
  • ściągajace i tonizujące na błony śluzowe,
  • antyseptyczne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwskurczowe,
  • silnie koagulujące we krwi.

Skutki uboczne i przeciwwskazania:

Nie odnotowano skutków ubocznych. Prusznik amerykański nie jest wskazany u osób stosujących leki przeciwzakrzepowe i kobiet w ciąży.

Interakcje z innymi ziołami i lekami:

Prusznik ametykański nie powinien być stosowany z koagulantami farmacutycznymi i antykoagulantami.

STOSOWANIE:

Zioło można zakupić TUTAJ

Nalewka:

Stosować 30-90 kropli do 4 razy dziennie.

Gotową nalewkę można zakupić TUTAJ

Przepisa na nalewkę do przygotowania w domu:

Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Czyli 1 część rośliny na 5 części alkoholu. 25 g zioła zalać 125 ml alkoholu 50 % (aby go przygotować należy rozcieńczyć 62,5 ml spirytusu z 62,5 ml wody). Pozostawić 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć, po 2 tygodniach przefiltrować. Przechowywać w ciemnej butelce bądź zwykłej butelce owiniętej folią aluminiową, przechowywać w miejscu bez dostępu do światła.

Herbata

1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia zalać 225 ml wody, gotować 15 min, przecedzić. Pić do 6iliżanek dziennie.

Silny wywar

30 gram zioła zalać 0,5 l wody, gotować powoli 30 minut, odcedzić. Przyjmować 1 łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.

Płukanie gardła w przypadku zapalenia migdałków lub stanów zapalnych gardła: płukać gardło silnym wywarem 4-6 razy dziennie.

Kapsułki

Stosować 10-30 kapsułek wielkości „00” dziennie.