Pospolite nazwy:
Czarny bez, Sambucus nigra
Część użytkowa: owoce, kwiaty, liście, kora, korzeń
Wpływ na układ odpornościowy:
Owoc czarnego bzu stymuluje wytwarzanie cytokin, dzięki czemu aktywuje system odpornościowy. Czarny bez bogaty jest w takie składniki jak: antocyjany, garbniki, polifenole, czyli związki, które zawierają w swoim składzie białka inaktywujące rybosomy (RIP – ribosome inactivating protein), którym przypisuje się działanie przeciwwirusowe. Badania na myszach wykazały zahamowanie replikacji wirusa grypy i stymulację odpowiedzi immunologicznej, a także działanie przeciwbakteryjne .
Właściwości czarnego bzu:
- przeciwwirusowe,
- immunostymulujące,
- lekko napotne,
- lekko przeczyszczająco,
- słabo przeciwbólowe,
- moczopędne,
- wykrztuśne,
- przeciwutleniające.
Skutki uboczne i przeciwwskazania:
Przetwory z czarnego a mogą nie być odpowiednie dla każdego. W jego kwiatach wykryto białko zdolne do wywoływania reakcji alergicznych, natomiast w owocach niedojrzałych i niepoddanych obróbce termicznej (a także ogonkach owocowych, łodygach i liściach) znajdują się lektyny oraz toksyczne glikozydy cyjanogenne (np. sambunigryna). Należy pamiętać, by spożywać wyłącznie dojrzałe owoce, poddane wcześniej obróbce termicznej.
Interakcje z innymi ziołami i lekami:
Brak danych
STOSOWANIE:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki: ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1.5 kg cukru, wyciśnięty sok z 4 dużych cytryn, 2 litry wody.
Przygotowanie: Dokładnie umyć i osuszyć kwiaty czarnego bzu. Odciąć je od gałązek.Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić napar na ok. 12 godzin. Po 12 godzinach przecedzić napar, dodać sok z cytryn i cukier. Tak przygotowaną mieszankę zagotować, a wrzący syrop przelać do butelek lub słoików.
Nalewka z czarnego bzu
Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 0.5 l wody, 25 dag cukru, 1 l spirytusu 96%
Przygotowanie: Owoce czarnego bzu dokładnie umyć. Owoce wsypać do dużego słoja i zalej spirytusem. Słój z zawartością odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na ok. miesiąc. Po tym czasie powstałą miksturę przefiltrować. Następnie ugotować syrop z wody i cukru, ostudź go i połącz z odfiltrowanym alkoholem. Po tygodniu ponownie odfiltrować nalewkę, zlać do butelek i dokładnie je zakręcić. Butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka nadaje się do spożycia po ok. 6 miesiącach od rozlania do butelek.