Czarny bez

Pospolite nazwy:

Czarny bez, Sambucus nigra

Część użytkowa: owoce, kwiaty, liście, kora, korzeń

Wpływ na układ odpornościowy:

Owoc czarnego bzu stymuluje wytwarzanie cytokin, dzięki czemu aktywuje system odpornościowy. Czarny bez bogaty jest w takie składniki jak: antocyjany, garbniki, polifenole, czyli związki, które zawierają w swoim składzie białka inaktywujące rybosomy (RIP – ribosome inactivating protein), którym przypisuje się działanie przeciwwirusowe. Badania na myszach wykazały zahamowanie replikacji wirusa grypy i stymulację odpowiedzi immunologicznej, a także działanie przeciwbakteryjne .

Właściwości czarnego bzu:

  • przeciwwirusowe,
  • immunostymulujące,
  • lekko napotne,
  • lekko przeczyszczająco,
  • słabo przeciwbólowe,
  • moczopędne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwutleniające.

Skutki uboczne i przeciwwskazania:

Przetwory z czarnego a mogą nie być odpowiednie dla każdego. W jego kwiatach wykryto białko zdolne do wywoływania reakcji alergicznych, natomiast w owocach niedojrzałych i niepoddanych obróbce termicznej (a także ogonkach owocowych, łodygach i liściach) znajdują się lektyny oraz toksyczne glikozydy cyjanogenne (np. sambunigryna). Należy pamiętać, by spożywać wyłącznie dojrzałe owoce, poddane wcześniej obróbce termicznej.

Interakcje z innymi ziołami i lekami:

Brak danych

STOSOWANIE:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1.5 kg cukru, wyciśnięty sok z 4 dużych cytryn, 2 litry wody.

Przygotowanie: Dokładnie umyć i osuszyć kwiaty czarnego bzu. Odciąć je od gałązek.Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić napar na ok. 12 godzin. Po 12 godzinach przecedzić napar, dodać sok z cytryn i cukier. Tak przygotowaną mieszankę zagotować, a wrzący syrop przelać do butelek lub słoików.

Nalewka z czarnego bzu

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 0.5 l wody, 25 dag cukru, 1 l spirytusu 96%

Przygotowanie: Owoce czarnego bzu dokładnie umyć. Owoce wsypać do dużego słoja i zalej spirytusem. Słój z zawartością odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na ok. miesiąc. Po tym czasie powstałą miksturę przefiltrować. Następnie ugotować syrop z wody i cukru, ostudź go i połącz z odfiltrowanym alkoholem. Po tygodniu ponownie odfiltrować nalewkę, zlać do butelek i dokładnie je zakręcić. Butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka nadaje się do spożycia po ok. 6 miesiącach od rozlania do butelek.