Cynk to jeden z mikroelementów, który umożliwia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Odbrywa istotną rolę w działaniu około 300 różnych enzymów takich ,jak między innymi: SOD-1, która niweluje wolne rodniki, enzymów wtórnego odzyskiwania ubichinonu (koenzymu Q10), rozkładu homocysteiny (której nadmiar jest wyjątkowo niebezpieczny), syntezy insuliny, syntezy hemu, syntezy protein wiążących retinol, aromatazy, dehydrogenazy alkoholowej, karboksylazy pirogronianowej i wielu innych.
Właściwości cynku
Cynk odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkconowaniu układu odpornościowego. Wpływa między innymi na produkcję oraz dojrzewanie limfocytów T oraz aktywowanie komórek NK. Cynk bierze również udział w uwalnianiu interleukin, a co za tym idzie, w przebiegu procesów zapalnych. Udowodniono, że niedobór cynku rozregulowuje działanie cytokiny stanu zapalnego IL-6. Niski poziom cynku może więć również pośrednio prowadzić do zwiększonego stanu zapalnego i łatwiejszego rozwoju infekcji. Cynk nie dopuszcza także do namnażania się oraz zasiedlania wirusów w śluzówce gardła i nosa, które zazwyczaj jako pierwsze są atakowane podczas infekcji górnych dróg oddechowych.
Cynk wpływ także na prawidowe funkcjonowanie wielu narządów i gruczołów np. trzustki oraz prostaty. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne czyli chroni komórek przed stresem oksydacyjnym i redukuje działanie wolnych rodników. Wpływ na zdrowie skóry oraz procesy jej regeneracji, a także prawidłowe funkcjonowanie naszego narządu wzroku oraz prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego.
Objawy niedoboru cynku:
- spadek odporności i nawracające infekcjamę, które dotyczą skóry i błon śluzowych,
- problemamy z pamięcią i koncentracją,
- uczucie przewlekłego zmęczenia,
- pogorszenie kondycji włosów i paznokci,
- białe plamki na paznokciach,
- afty,
- problemy z widzeniem o zmroku,
- obniżenie libido,
- utrudnione gojenie się ran,
- obniżeniem poziomu dobrego cholesterolu,
- uszkodzenia włókien nerwowych,
- anemia,
- problemy z zajściem w ciążę,
- uczuciem suchości w ustach,
- utratą smaku i węchu lub zaburzeniami w funkcjonowaniu zmysłu smaku i węchu.
Cynk znajduje się przede wszystkim w owocach morza, zwłaszcza w małżach i ostrygach, naturalnym kakao, wątrobie cielęcej, sezamie, pestkach dyni i nasionach słonecznika, czosnku, migdałach, kaszy gryczanej oraz w żółtym serze. Mniejsze ilości cynku dostarczają do naszego organizmu jajka i płatki owsiane.
Suplementacja cynkiem
Suplementacja cynkiem wskazana jest w okresie jesienno-zimowym, jako zachowanie profilaktyki w okresie wzmożonych infekcji. Bardzo dobrym wyborem są preparaty chelatowane. Cynk w postaci chalatowanej jest wysoce przyswajalny. Istotna jest również odpowiednio wysoka dawka – 15mg w tabletce, dzięki której cynk może osiągać optymalne stężenie wewnątrzkomórkowe i skutecznie działać jako kofaktor enzymów zapewniając prawidłowe wytwarzanie energii w mitochondriach.
Cynk można zakupić TUTAJ