Reishi

Pospolite nazwy:

Reishi, Lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum

Część użytkowa: grzyb

Wpływ na układ odpornościowy:

Grzyb Reishi jest immunologicznym stymulantem. Uaktywnia interleukinę 1 i 2, procesy fagocytozy i proliferencji limfocytów, wzmacnia komórki NT (ang. natural killers, tzw. naturalni zabójcy), aktywuje makrofagi, wzmacnia leukocyty polimorfojądorwe, chroni i wzmacnia komórki T, zwiększa gęstość i ciężar grasicy oraz jej funkcjonowanie, stymuluje produkcję interferonu gamma.

Właściwości grzyba Reishi:

  • immunostymulujace,
  • immunomodulujące,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwhepatotoksyczne,
  • przeciwhiperlipemiczne,
  • przeciwzapalne,
  • reguluje nadmiar bilirubiny,
  • przeciwhipertriglicerydowe,
  • przeciwneurotoksyczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • żółciopędne,
  • rozszerza naczynia wieńcowe,
  • obniża ciśnienie,
  • regenerujące wątrobę,
  • hipocholesterolemiczne,
  • tonizujące śledzionę i grasicę.

Skutki uboczne i przeciwwskazania:

Grzyba Reishi nie należy używać w przypadku zatkanych przewodów żółciowych. Po spożyciu może czasami występować wysypka, luźny stolec, suchość w ustach, senność, wzdęcia, częste oddawanie moczu, pocenie się, mdłości. Działania niepożądane ustają po odstawieniu zioła. W przypadku nudności przyjmować razem z posiłkiem.

Grzyby Reishi są przeciwwskazane dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci do 3 roku życia.

Interakcje z innymi ziołami i lekami:

Resishi działa synergistycznie z cefazoliną, interferonem alfa i w pewnym stopniu z interferonem gamma, a także silnie acyklowirem. Należy zachować ostrożność, jeśli pacjent stosuje leki immunosupresyjne. Może występować efekt addytywny w przypadku leków rozrzedzających krew, takich jak aspiryna lub warfaryna.

STOSOWANIE:

Zioło można zakupić TUTAJ

Nalewka:

Stosować 10-20 ml (2-4 łyżeczeczek) do 3 razy dziennie.Gotową nalewkę można zakupić TUTAJ

Przepisa na nalewkę do przygotowania w domu:

Nalewkę należy przygotować w stężeniu 1:5 na alkoholu 20%, tzn. 1 część grzybów na 5 części alkoholu 20%.

Grzybów Reishi zażywa się więcej więc warto przygotować nalewkę od razu z 200 g grzybów. Wówczas potrzeba 200 g grzybów Reishi i 1 litr alkoholu 20% (aby go przygotować potrzeba 200 ml spirytusu i 800 ml wody lub można użyć wódki 40% i wówczas użyć 500 ml wódki i 500 ml wody).

Aby nalewka była bardziej efektywna, najpierw należy przygotować wywar z grzybów Reishi. 200 g grzybów dodać do odpowiedniej ilości wody tj. 800 ml i gotować na małym ogniu przez 30 min od momentu zagotowania. Gdy wywar wystygnie (wraz z grzbami, grzybów nie wyrzucamy!) dolać odpowiednią ilość alkoholu tj. 200 ml spirytusu . Przechowywać w zamkniętym naczyniu przez 2 tygodnie. Przefiltrować.

Wywar:

Do 2-5 gram Grzybów Reishi dodać do 1 litra wody. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny, bez przykrycia, do momentu aż ilość wody zredukuje się do 2/3. Ostudzić. Spożywać wieczorem przez snem lub w ciągu dnia w trzech równych porcjach.

W ostrych przypadkach zwiększyć ilość użytych Grzybów w miarę potrzeb.

Zioło mielone:

Zażywaj 3-6 gramów dziennie w przewlekłej chorobie, 9-15 gramów dziennie w stanach ostrych, równo podzielone na trzy dawki. Rozmieszaj w letniej wodzie i wypij.