Witamina C inaczej nazywana jest kwasem askorbinowym. Bierze udział w wielu ważnych procesach w naszym organizmie i dlatego powinniśmy dbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.
Właściwości witaminy C
Witamina C wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Występuje w dużym stężeniu w leukocytach, gdzie jest szybko zużywana w czasie infekcji. Witamina C wzmaga aktywności komórek układu odpornościowego , takich jak białe krwinki. Pobudza również ich migrację w miejsce reakcji zapalnej. Dodatkowo wpływa na syntezę niektórych przeciwciał.
Witamina C wpływa także na syntezę niektórych hormonów, takich jak kortykosteroidy, które wydzielane są przez korę nadnerczy. Te z kolei wpływają w wieloraki sposób również na funkcje układu odpornościowego.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Przeciwutleniacze czyli antyoksydanty chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Gdy wolne rodniki kumulują się w naszym organizmie, mogą przyczyniać się do powstawania stresu oksydacyjnego, który w konsekwencji przyczynia się do powstawania wielu chorób.
Ponadto witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, który służy do produkcji tkanki łącznej. Przyspiesza również gojenie się ran, hamuje tworzenie się sińców i krwotoków, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacnia naczynia krwionośne i jest silną profilaktyką powstawania miażdżycy oraz poprawia przyswajalność żelaza..
Objawy niedoboru witaminy C:
- szkorbut,
- spadek odporności,
- uczucie wyczerpania,
- osłabienie organizmu,
- zapadnięte oczy, blada cera, anemia,
- depresja,
- zaburzenia układu krążenia,
- pękające i osłabione naczynia krwionośne,
- bezwład.
Wiele warzyw i owoców jest bogatym źródłem witaminy C. Występuje ona w dużej ilości m.in. w papryce, natce pietruszki, cytrusach, jarmurzu, kiwi, brokułach, brukcelce, kalafiorze, papaji, truskawkach.
Należy jednak zwrócić uwagę na wrażliwość witaminy C na procesy przetwórcze. Witamina C jest wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci. W związku z dużą wrażliwością witaminy C na działanie tlenu, wysokich temperatur, enzymów, śladowych ilości metali w czasie przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych mogą występować jej duże ubytki, sięgające od 40 do 70%. Tak więc nawet zwykłe krojenie papryki prowadzi do utraty części zawartej w niej witaminy C, gdyż ulega ona utlenieniu. Proces gotowania powoduje z kolei utratę prawie 50% witaminy C.
Dobrym źródłem witaminy C są z kolei naturalne soki z owoców dzikiej róży, porzeczki, noni (morwy indyjskiej) i aronii, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C zachowują jej wysoki poziom nawet po obróbce. Na szczególną uwagę zasługuje sok z rokitnika, w którym witamina C nie utlenia sie w procesie produkcji.
Suplementacja witaminą C
Wskazanem do dodatkowej suplementacji witaminą są sytuacje, kiedy podaż witaminy C jest ograniczona, np. ze względu na dietę ubogą w warzywa i owoce lub w stanach chorobowych.
W przyjmowaniu witaminy C należy zwrócić uwagę, że im większa jednorazowa dawka witaminy C, tym mniej jej organizm wchłania, a nadmiar wydala wraz z moczem. Dlatego lepiej przyjmować mniejsze dawki a cząściej niż jendorazowo dużą dawkę.
Nadmiar spożytej witaminy C (powyżej 2 g na dobę) sam w sobie nie jest toksyczny, ale może objawić się dolegliwościami żołądkowymi. Należy jednak pamiętać,że osoby z pewnymi chorobami metabolicznymi i ze skłonnością do tworzenia się kamieni moczowych, powinny unikać dawek większych niż 500 mg na dobę. Podobne zalecenie tyczy się kobiet w ciąży.
Witaminę C można zakupić TUTAJ