Substancje poprawiająca stan jelit i mikrobioty

Na poprawę stanu jelit istotny wpyw ma:

  • węglowodany i błonnik,
  • białko,
  • krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe,
  • woda.

Węglowodany i błonnik.

Węglowodany dzielimy na przyswajalne, czyli cukry, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu, oraz nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy pochodzacy z produktów pełnoziarnistych. Obydwa rodzaje weglowodanów wpływają na stan bakterii jelitowych. Mikrobiota jelitowa, przetwarzając błonnik pokarmowy pozyskuje, energię, stymuluje system odpornościowy oraz  wspomagają produkcję witamin z grupy B i K. Produktem ubocznym metabolizmu błonnika są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dieta bogatobłonnikowa zwiększa różnorodność mikrobioty jelitowej. Błonnik spełnia funkcję prebiotyków, to znaczy substancji, które są niezbędne do stymulowania  rozwoju bakterii probiotycznych w jelitach. Do prebiotyków zalicza się skrobię oporną, inulinę oraz fruktooligosacharydy.

Źródłem skrobii opornej są m.in.: soczewica, ryż, kasza, fasola, surowe płatki owsiane. schłodzony makaron, ziemniaki, bataty i niedojrzałe banany.

Źródłem inuliny są m.in. cykoria, topinambur, szparagi, karczochy, por, cebula, czosnek. Inulina oprócz właściwości prebiotycznych, poprawia wchłanianie wapnia i magnezu.

Żródłem fruktooligosacharydów są m.in. cebula, czosnek, karczoch.

Zalecana ilość błonnika pokarmowego u osób zdrowych to 20-40 g.

Białko.

Białko pokarmowe jest źródłem azotu niezbędnego do wzrostu bakterii jelitowych oraz do przyswajania węglowodanów i wytwarzania korzystnych produktów, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Dla prawidłowego wzrostu mikrobioty jelitowej (bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium) szczególne znaczenie ma spożywanie białka roślinnego.

Wysokie spożycie białka zwierzęcego zwiększa fermentacje w okrężnicy, tym samym zwiększa produkcję gazów i metabolitów, co objawia się wzdęciami i nadmiernymi gazami.  

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe czyli maślan, octan, propionian to główne substancje odżywijące nabłonek jelita. Powstają w jelicie grubym na drodze fermentacji błonnik. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomagają utrzymć barierę jelitową oraz ograniczyć procesy zapalne w obrębie jelit i całego organizmu. Ważne jest więc by zadbać o odpowiednie spożycie weglowodanów będacych źródłem błonnika.