Na poprawę stanu jelit istotny wpyw ma:
- węglowodany i błonnik,
- białko,
- krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe,
- woda.
Węglowodany i błonnik.
Węglowodany dzielimy na przyswajalne, czyli cukry, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu, oraz nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy pochodzacy z produktów pełnoziarnistych. Obydwa rodzaje weglowodanów wpływają na stan bakterii jelitowych. Mikrobiota jelitowa, przetwarzając błonnik pokarmowy pozyskuje, energię, stymuluje system odpornościowy oraz wspomagają produkcję witamin z grupy B i K. Produktem ubocznym metabolizmu błonnika są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dieta bogatobłonnikowa zwiększa różnorodność mikrobioty jelitowej. Błonnik spełnia funkcję prebiotyków, to znaczy substancji, które są niezbędne do stymulowania rozwoju bakterii probiotycznych w jelitach. Do prebiotyków zalicza się skrobię oporną, inulinę oraz fruktooligosacharydy.
Źródłem skrobii opornej są m.in.: soczewica, ryż, kasza, fasola, surowe płatki owsiane. schłodzony makaron, ziemniaki, bataty i niedojrzałe banany.
Źródłem inuliny są m.in. cykoria, topinambur, szparagi, karczochy, por, cebula, czosnek. Inulina oprócz właściwości prebiotycznych, poprawia wchłanianie wapnia i magnezu.
Żródłem fruktooligosacharydów są m.in. cebula, czosnek, karczoch.
Zalecana ilość błonnika pokarmowego u osób zdrowych to 20-40 g.
Białko.
Białko pokarmowe jest źródłem azotu niezbędnego do wzrostu bakterii jelitowych oraz do przyswajania węglowodanów i wytwarzania korzystnych produktów, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Dla prawidłowego wzrostu mikrobioty jelitowej (bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium) szczególne znaczenie ma spożywanie białka roślinnego.
Wysokie spożycie białka zwierzęcego zwiększa fermentacje w okrężnicy, tym samym zwiększa produkcję gazów i metabolitów, co objawia się wzdęciami i nadmiernymi gazami.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe czyli maślan, octan, propionian to główne substancje odżywijące nabłonek jelita. Powstają w jelicie grubym na drodze fermentacji błonnik. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomagają utrzymć barierę jelitową oraz ograniczyć procesy zapalne w obrębie jelit i całego organizmu. Ważne jest więc by zadbać o odpowiednie spożycie weglowodanów będacych źródłem błonnika.