Pospolite nazwy:
Traganek błoniasty, Astragalus, Astragalus membranaceus, Huang Qi.
Część użytkowa: korzeń
Wpływ na układ odpornościowy:
Astragalus zalecany jest przy wszelkich zakażeniach wirusowych jako substancja wzmacniająca odpowiedź immunologiczną. Roślina to uważana jest jako podstawowy immunomodulator przy zapobieganiu infekcjom wirusowym i innym chorobom. Reguluje i wzmacnia system immunologiczny. Silnie kontroluje poziomy IFN- γ oraz stężenie IL-2. Jeśli poziom IFN- γ jest zbyt wysoki, roślina wykazuje aktywne działanie, które go obniża. Zwiększa liczbę limfocytów CD 4+ oraz równoważy stosunek limfocytów CD4 do CD8. Im wyższy poziom białych ciałek krwi CD4, tym lepsza indywidualna reakcja na zakażenie i leczenie. Traganek błoniasty leczy osłabioną odporność oraz poprawia funkcje śledziony i grasicy.
Właściwości Traganka błoniastego:
- adaptogenne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne ,
- wzmaciające odporność,
- regulujące, odnawiające i pobudzające procesy układu odpornościowego,
- antyhepatotoksyczne,
- chroni i poprawia pracę serca, wzmacnia działanie serca, zmniejsza palpitacje
- poprawiające funkcje płuc, śledziony i układu pokarmowego,
- poprwia unkcje pamięciowe,
- wywiera silne działanie przeciwutleniając na mózg,
- wzmacniające,
- przeciwdziała zmęczeniu, szczególnie wskazany w stanach przewlekłego zmęczenia,
- działa skutecznie na nocne poty,
- moczopędne.
Skutki uboczne i przeciwwskazania:
Nie odnotowano żadnych działań nieporządanych w przypadku stosowania zarówno systematycznej, dziennej dawki ziołą, jak i większych ilości.
Nie powinno się stosować Targanka u osób w późnym stadium boreliozy, ponieważ może on nasilić pewne reakcje autoimmunologiczne w tek konkretnie chorobie.
Traganek błoniasty jest przeciwwskazany dla osób, które przeszły przeszczep narządów .
Interakcje z innymi ziołami i lekami:
Działanie synergistyczne: Użycie Traganka błoniastego z interferonem i acyklowirem może wzmocnić ich działanie.
Roślina działa synergistycznie z Echinaceą (jeżówką) oraz korzeniem lukrecji, poprawiając funkcje układu odpornościowego.
Hamowanie działania leków: Użycie Traganka błoniastego razem z cyklofosfamidem może zmniejszyć jego skuteczność.
STOSOWANIE:
Zioło można zakupić TUTAJ
Nalewka:
Jako tonik ogólnowzmacniający: 30-60 kropli do 4 razy dziennie.
W przypadku chorób przewlekłych: 1 łyżeczka 4-6 razy dziennie.
Profilaktycznie przeciwwirusowo: 1 łyżeczka 4-6 razy dziennie.
W stanach ostrych: 1 łyżeczka zwykle co 3 godziny.
Gotową nalewkę można zakupić TUTAJ
Przepisa na nalewkę do przygotowania w domu:
Do przygotowania nalewki potrzebne będzie 150 g sproszkowanego korzenia traganka błonastego i 750 ml alkoholu 50% (aby go przygotować do 375 ml spirytusu dodaj 375 ml wody). Zanim połączysz wszystkie składniki napierw zalej korzeń zimną wodą (375 ml) i doprowadź do wrzenia, następnie od razu zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia przez całą noc. Rano przelej do słoika i dodaj spirytus (375 ml). Pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu i codziennie potrząsaj. Po 2 tygodniach oddziel ciecz od osadu i przelej do innego pojemnika. Przechowuj w ciemnej butelce lub butelce owiniętej folią aluminiową.
Zioło mielone:
W przypadku chorób przewlekłych: 1 łyżka stolowa 3 razy dziennie.
W stanach ostrych: 2 łyżki stolowe 3 razy dziennie.
Herbata:
56-84 gram zioła zalać 950 ml gorącej wody, pozostawić do zapażenia na 2-3 godziny, przecedzić i pić przez cały dzień.
Wywar poprawiający odporność:
Do 3 szklanek wody lub bulionu dodać 28 g korzenia traganka i 5-10 ząbków czosnku posiekanego lub w całości. Gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin aż czosnek zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wypić cały wywar gdy wyczuwamy nadchodząca infekcję lub profilaktycznie spożywać 1-2 szklanek kilka razy w tygodniu.
Ryż wzmaciający odporność:
42 g posiekanego korzenia traganka błoniastego zalać 4 szklankami wody (lub więcej). Gotować na małym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem. Zdjąć z ognia i pozostawić na noc. Następnie wyjąć traganek i do ryżu dodać 4 szklanki wody. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotowac pod przykryciem do 1 godziny. Użyć ryżu jak zwykle, jako baza do posiłków.