Selen do mikroelement, który pomimo jego niskiego zapotrzebowania, jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Podobnie jak inne minerały organizm nie jest w stani go sam wyprodukować, dlatego należy dostarczać go wraz z dietą. Niestety staje się to dużym wyzwaniem, gdyż gleby są coraz uboższe w selen. Stąd i jego zawartość w pożywieniu nie jest tak duża, jak być powinna. Ponadto nie wszystkie postacie selenu dobrze się wchłaniają.
Właściwości selenu
Selen moduluje przebieg odpowiedzi immunologicznej poprzez wpływ na limfocyty T i B. Selen korzystnie wpływa na odpowiedź immunologiczną ze strony Th2, wpływając na indukcję cytokin takich jak Il-10, Il-4, TGF-beta itp. Bierze również udział w biosyntezie prostaglandyn i immunoglobulin. Selen jako składnik enzymów i cytochromu bierze udział w procesach metabolicznych komórki. Pierwiastek ten chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Selen jako kofaktor peroksydazy glutationowej, silnie przyczynia się do ochrony lipidów będących elementem błon komórkowych i zapobiega mutacjom oraz uszkodzeniom DNA. Selen ma wpływ na prawidłowe funkcjonwanie gruczołu tarczycy. To właśnie jej tkanka magazynuje w sobie największą ilość tego pierwiastka. Selen poprawia krążenie wieńcowe, co wpływa na odpowiednie dotlenie serca.Wpływa również na płodność. Selen, jako pierwiastek, jest wbudowany w mitochondria komórki plemnikowej, przez co prawdopodobnie wpływa na zachowanie i funkcje plemników podczas ich wędrówki przez kanał pochwowy. Na ruchliwość i liczbę plemników negatywnie wpływa ma zarówno niskie jak i wysokie stężenie selenu negatywnie, dlatego istotnym działaniem jest dążenie do wyrównania jego niedoborów lub nadmiaru.
Objawy niedoboru selenu:
- osłabienie odporności,
- niepłodność u mężczyzn i kobiet,
- osłabienie mięśni,
- zmęczenie,
- mgła mózgowa,
- wypadanie włosów,
- osłabiony układ odpornościowy.
Produkty żywnościowe bogate w selen to przede wszystkim: podroby (atroba, nerki), wołowina, indyk, ryby i owoce morza, kukurydza, orzechy zwłaszcza brazylijskie, pestki słonecznika, produkty zbożowe, np. kasza gryczana, suche nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola.
Suplementacja selenem:
Niedobory selenu wynikają zazwyszaj ze złego odżywiania lub zaburzeń wchłaniania. W grupie ryzyka niedoborów są osoby będące na diecie wegetariańskiej, zwłaszcza te które wyeliminowały z swojej diety ryby morskie. Szczególnie istotna jest również odpowiednia podaż selenu u osób starszych. U tych grup osób wskazan jest dodatkowa suplementacja selenem.
Produkty z selenem można zakupić TUTAJ